fbpx
Bygga Altan i Kungsbacka (Anlägg Veranda & Terrass) Henric Ahlström 01/03/2022

Bygga Altan i Kungsbacka (Anlägg Veranda & Terrass)

Altan i Kungsbacka

När det är dags att bygga altan i Kungsbacka eller anlägga en veranda kan det vara lockande att göra jobbet själv. Altaner är vanligt förekommande och de ger extra utrymme som förstorar boytan under de härliga soldränkta sommardagarna. Vi på Västra Bygg & Fastigheter vet hur man gör för att upprätta en terrass som håller i ur och skur. Läs vidare och ta reda på hur du ska gå tillväga för att bygga en veranda eller en altan själv i Kungsbacka med omnejd – eller lär dig mer om hur vi kan hjälpa dig med jobbet.

Bygglov för att bygga altan i Kungsbacka

Det första du måste göra om du vill bygga altan i Kungsbacka är att undersöka behovet för bygglov. Generellt sett behöver du inte ha ett bygglov för att anlägga en terrass i anslutning till din fastighet. Reglerna varierar från kommun till kommun och i Kungsbacka gäller följande rörande bygglov för att upprätta en altan.

  • Ett bygglovs behövs för att bygga altan i Kungsbacka om huset är beläget i en värdefull miljö
  • Du måste ansöka om ett bygglov om din terrass ska vara mer högre än 180 centimeter alternativt högre än 120 centimeter från marken om altanen är belägen 360 centimeter från bostadsfastigheten
  • Uppförande av altan på taket till en byggnad kräver bygglov
  • Du kan behöva bygglov för att bygga ett inglasat uterum i Kungsbacka

För att ta reda på vad som gäller för din fastighet måste du bekanta dig med detaljplanerna. Det är ett bra första steg innan du börjar planera och budgetera ditt altan- eller verandabygge i Kungsbacka med omnejd.

Boverket uppger att en bra tumregel är att en altan på marknivå inte kräver ett bygglov. Skulle det röra sig om en nybyggnad eller tillbyggnation i Kungsbacka som ändrar utseendet på fastigheten markant behövs tillstånd.

Tips: Besök Boverket för att se tydliga exempel på när bygglov behövs.

Att tänka på innan du bygger altan i Kungsbacka

När du har rett ut frågan om bygglov för att anlägga en veranda eller altan vid din fastighet kan du börja fundera på hur du vill utforma den. Hur du har tänkt att använda din nya uteplats spelar stor roll för hur du designar och utrustar terrassen.

Kanske du vill inkludera ett utomhuskök som förbättrar de sociala möjligheterna på terrassen, eller så kan det handla om att ni önskar ha ett spabad. I så fall ställs högre krav på bärkraften hos din altan i Kungsbacka, något som bidrar till materialkostnaden.

När du väl har funderat kring hur du ska använda din nya uteplats kan du börja planera själva bygget. Den första frågan du måste ställa dig är – ”Ska jag bygga altan själv eller anlita snickare i Kungsbacka för att utföra jobbet?”.

Bygga altan i Kungsbacka själv eller anlita en byggfirma?

Att bygga veranda i Kungsbacka eller att upprätta ett trädäck kan vara ett snabbt och enkelt jobb som du kan göra själv. I andra fall är det avancerat och tidskrävande och då kan du anlita en byggfirma likt Västra Bygg & Fastigheter för att göra jobbet. Huruvida du ska lägga ner tid och energi på att bygga en altan själv eller om du vill anlita hantverkare som hjälper dig beror helt på din kunskap och situation. En sak är säker, genom att anlita hantverkare för att bygga altan i Kungsbacka frigör du mycket tid och kan visa upp en professionell altan när du bjuder in vänner och familj till underbara grillkvällar om sommaren.

Ett altanräcke innebär säkerhet och snyggt utseende

Ett räcke fyller i huvudsak två funktioner när du ska bygga altan i Kungsbacka med omnejd. Först och främst är staketet ett skydd mot fall, en viktig aspekt inte minst om du eller någon i din närhet har barn. Dessutom är altanräcken ofta estetiskt vackra och ger terrassen en extra dimension. Du kan vara kreativ när du väljer ut ett passande staket och välja mellan flera olika material. Många väljer tillexempel att installera staket i glas på sin uteplats.

Tips: När du anlägger en altan bör du ha ett staket som är minst 110 centimeter högt om avståndet ner till marken överstiger 50 centimeter. Det minskar risken för fallskador och gör din vistelse på terrassen trivsammare.

Förläng utomhus säsongen med en veranda

Sommaren i Sverige är relativt kort och som vi alla vet tenderar det att regna på midsommar. Därför kan det vara en god idé att bygga en veranda istället för en altan. Skillnaden mellan de två är att en veranda har ett tak.

Genom att välja upprätta en veranda istället för en klassisk altan kan du förlänga utomhussäsongen. Därmed kan du få ut lite mer av pengarna du lägger på din uteplats och sitta ute även när solen lyser med sin frånvaro.

Varför välja Västra Bygg & Fastighet AB för att bygga altan i Kungsbacka?

Sedan starten 2018 har vi på Västra Bygg & Fastigheter AB arbetat med att leverera trygga, hållbara och bra bygglösningar till våra kunder. Vår ambition är att bli västkustens mest attraktiva byggfirma, både för dig som kund och för våra anställda.

För att leva upp till vår målsättning har vi sex heltidsanställda snickare som med rätt utrustning, försäkringar och fackliga villkor arbetar med att tillgodose dina behov. Med en solid yrkesstolthet gör de det lilla extra för att du ska bli helt nöjd när det är dags att bygga altan i Kungsbacka.

Väljer du att anlita Västra Bygg & Fastigheter AB får du alltid 10 års garanti på utfört arbete. Det i kombination med smidig och enkel kommunikation samt rätt försäkringar gör att du kan känna dig trygg när du överlåter upplåtandet av din veranda eller terrass till oss.